Bebeklerde Kulak İltihabıBebeklerde kulak iltihabı, özellikle 6 aylıktan itibaren sıkça görülen bir sorundur. Bu yaş grubunda üst solunum yolu enfeksiyonları, östaki borusunun uyumsuzluğu ve bağışıklık sisteminin yeteri kadar gelişmemiş olması gibi faktörler, kulak iltihabına zemin hazırlar. Eğer kulak iltihabı tedavi edilmezse, bebeklerde kalıcı işitme kayıpları ve orta kulakta hasar oluşabilir. Kulaktaki enfeksiyondan genellikle bakteriler ve virüsler sorumludur. Bebeklerde Kulak İltihabı Neden Olur?
Bebekler Kulak İltihabından Nasıl Korunur?
Bebeklerde Kulak İltihabı Belirtileri Nelerdir?Bebekler küçük olduklarından sorunlarını gerektiği gibi anlatamazlar. Bu yüzden üst solunum yolu rahatsızlığı olan, soğuk algınlığı bulunan bebekler iyi takip edilmeli ve bazı belirtilerin olması halinde doktora gidilmelidir. Eğer bebekler sürekli olarak kulaklarını kaşıyor, kulaklarını çekiştiriyorsa, sürekli huzursuz olduklarını görüyorsanız, bu kulak iltihabı olduğunun bir göstergesi olabilir. Ayrıca iştahları azaldıysa, uyku düzenlerinde farklılık varsa, kulaklarında akıntı oluyorsa, yüksek ateş, işitme güçlüğü gibi etkilerde bulunuyorsa, kulak iltihabının varlığı daha fazla riskli olur. Bebeklerin dengesizlik yaşaması, sıkça düşmesi, sakarlık göstergesi olacak davranışlar sergilemesi, yürümesinin gecikmesi, konuşmasının gecikmesi ya da konuşmalarının anlaşılır olmaması gibi etkenler de kulak iltihabı belirtisi olabilir. Bu nedenle özellikle anneler bebeklerinde olan gelişmeleri, rahatsızlıkları iyi gözlemlemeli ve işitme kaybına kadar gidecek kulak iltihabına erken aşamada tedavi uygulanmasını sağlamalıdır. Bebeklerde Kulak İltihabı Tedavisi Nasıl Olur?Bebeklerdeki kulak iltihabı %70 oranında kendiliğinden iyileşir. Eğer bağışıklık sistemleri iltihaba neden olan bakteri ve virüslere karşı yeteri kadar karşılık verebilirse, iltihabı kolayca atlatabilirler. İltihaba bakteri neden olursa, antibiyotik tedavisi de uygulanabilir. Fakat sürekli tekrarlayan, iyileşmeyen kulak iltihabı sorununda kulak tüpü takılması gündeme gelebilir. Kulak tüpü takılması için, bebeklerin 6 ay içinde 3-4 defa kulak iltihabı geçirmesi, iki kulakta 3 aydan fazla sıvı olması ya da tek kulakta 6 aydır sıvı olması, orta şiddette işitme kaybının olması, bebeğin antibiyotiklere karşı alerjisi olması gibi etkenler gereklidir. Ayrıca yeni doğan bebeklerde kulak iltihabının yüksek ateşle seyretmesi, iltihapla birlikte yüz felci, menenjit gibi ciddi sorunların gelişmesi ve bebeğin bağışıklık sisteminin zayıf olması halinde de kulağa tüp takılabilir. |
Bebeğim sürekli kulaklarını çekiştiriyor ve huzursuz, bu kulak iltihabı belirtisi olabilir mi? Yüksek ateş ve işitme güçlüğü de yaşıyor, hemen doktora gitmeli miyiz?
Cevap yazMerhaba Aykaç,
Bebeğinizin kulaklarını sürekli çekiştirmesi ve huzursuzluk hali, kulak iltihabının belirtisi olabilir. Özellikle yüksek ateş ve işitme güçlüğü de yaşıyorsa, bu durum ciddi bir enfeksiyonun işareti olabilir.
Doktora Gitmek
Bebeğinizin bu belirtilerini dikkate alarak en kısa sürede bir doktora gitmeniz önemli. Kulak iltihapları çocuğunuzun konforunu ve sağlığını ciddi şekilde etkileyebilir, bu yüzden erken teşhis ve tedavi önemlidir.
Semptomları Gözlemleme
Ayrıca, bebeğinizin diğer semptomlarını da gözlemlemeye devam edin. Ateşin devam edip etmediği, iştahsızlık, uyku düzeninde bozulma gibi belirtiler de takip edilmelidir.
Sağlıklı günler dilerim!