İşitme Engelliler Özellikleri ve Yaşamları
25 Temmuz 2024

İşitme Engelliler Özellikleri ve Yaşamları

İşitme Engelliler

İşitme engeli, doğuştan veya sonradan çeşitli nedenlerle işitme duyusunun kısmen veya tamamen kaybedilmesi durumudur. İşitme duyusunu kaybeden bireyler, işitme yetilerini kaybettikleri döneme bağlı olarak farklı zorluklar yaşarlar. İşitme duyusunu sözlü dili öğrendikten sonra kaybeden bireyler, sözlü konuşma becerilerini devam ettirebilirken, doğuştan işitme engelli bireylerin sözlü dili öğrenmeleri oldukça zorlaşır.

İşitme Engelli Bireylerde İletişim

İşitme duyusunu kaybetmiş bireyler için özel olarak tasarlanmış işitme cihazları ile doğrudan iletişim sağlanamaz. İşitme engelli birey, sözlü dili öğrenemediği için konuşulanları duysa bile anlayamaz. Bu nedenle işitme engelli bireyin dudak okuma eğitimi almış olması durumunda dudak okuyarak iletişim kurulabilir. Dudak okuma eğitimi almamışsa yalnızca işaret diliyle iletişim mümkündür.

Kısmi İşitme Kaybı

Kısmi işitme kaybı yaşayan bireyler, işitme seviyelerine göre sınıflandırılarak işitme cihazı kullanırlar. İşitme cihazları sayesinde duyarak ve konuşarak iletişim kurabilirler. Her kısmi işitme kaybı yaşayan bireyin duyma seviyesi farklıdır. 70 desibel ve altındaki işitme kayıplarında işitme cihazlarına kolayca adapte olunabilirken, 70 desibelin üzerindeki işitme kayıplarında işitme cihazlarının yardımı yetersiz olabilir. İşitme cihazları her ne kadar faydalı olsa da, sağlıklı bir kulağın yerini hiçbir cihaz alamaz. Bu bireyler, eğitim aldıkları takdirde mimik okuma sayesinde duyduklarını pekiştirebilirler.

İşitme Engelinin Nedenleri

  • İşitme engeline genetik faktörler etkili olabilir.
  • Akraba evliliği yapanlarda ve çocuklarında işitme engeli olma ihtimali yüksektir.
  • Kan uyuşmazlığı, işitme engeli için önemli bir faktördür.
  • Hamilelik döneminde veya doğum esnasında karşılaşılan komplikasyonlar işitme engeline yol açabilir.
  • Geçirilmiş menenjit veya kızamık hastalığının etkisi olabilir.
  • Travma sonucu işitme engeli gelişebilir.

İşitme Cihazı Nedir?

İşitme cihazları, kısmi işitme kaybı yaşayan bireyler için özel olarak tasarlanmış, sesleri yükselterek bireyin duymasını sağlayan ve kulağa takılarak kullanılan cihazlardır.

İşitme Engelliler Nasıl İletişim Kurar?

  • Dudak okuma yöntemi: İşitme engelli bireyler dudak mimiklerinin eğitimini aldıktan sonra bu mimiklerin ne ifade ettiğini anlar ve karşılık verebilirler. Dudak okuma, tahmine dayalı bir anlama yeteneğidir. Bu yüzden tam sağlıklı sonuç vermese de işitme engelli bireyler için iletişim sağlar.
  • İşaret dili: El ve yüz hareketlerinin anlamlaştırılarak iletişimde kullanıldığı yöntemdir. Kendine özgü kalıplaşmış işaretler kullanılır.

İşitme Engelli Bireyle İletişim Kurarken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  • İşitme engelli biriyle iletişime geçeceğiniz zaman basit kelimelerle kısa cümleler kurarken mimik hareketlerinizi de kullanın.
  • İşitme engelli biriyle iletişim sağlamaya çalışıyorsanız sabırlı olun ve anlamıyorum diye iletişimi hemen kesmeyin. Özürlü bireyler daha duygusal olabilir ve bu hareketiniz onları üzebilir.
  • Hiçbir işitme cihazının tam sonuç veremeyeceğini aklınızdan çıkarmayın ve karşınızdaki kişi sizi anlamayabilir. Defalarca tekrarlamaktan sıkılmayın.
  • İşitme engelli biriyle iletişim kurmaya çalışıyorsanız yüzünüz işitme engelli kişiye dönük olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Cesim

25 Temmuz 2024 Perşembe

İşitme cihazı kullanmamı soylediler ama tam olarak nasil kullanacagim konusunda emin degilim. Bu cihazlarin tam olarak nasil yardimci oldugu konusunda biraz daha bilgi verebilir misiniz? Ayrica, dudak okuma egitimi almak icin nereye basvurmam gerekiyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Cesim,

İşitme cihazları, duyma yetinizi iyileştirmek için tasarlanmış elektronik cihazlardır. Bu cihazlar, sesi alıp daha yüksek ve anlaşılır hale getirerek işitme kaybınızı telafi etmeye çalışır. Temelde mikrofon, amplifikatör ve hoparlör olmak üzere üç ana bileşenden oluşurlar. Mikrofon sesi alır, amplifikatör bu sesi güçlendirir ve hoparlör de bu sesi kulağınıza gönderir.

Cihazınızın nasıl kullanılacağı konusunda detaylı bilgi almak için cihazı aldığınız sağlık merkezi ya da işitme uzmanı ile görüşmenizi öneririm. Çünkü farklı işitme cihazlarının kullanım talimatları ve ayarları farklı olabilir.

Dudak okuma eğitimi almak için ise genellikle işitme engelliler dernekleri, halk eğitim merkezleri veya özel eğitim kurumlarına başvurabilirsiniz. Ayrıca bazı hastaneler ve rehabilitasyon merkezleri de bu tür eğitimler sunabilmektedir. Size en yakın seçenekleri değerlendirmek için bu kuruluşlarla iletişime geçebilirsiniz.

Umarım bu bilgiler size yardımcı olur. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Orta Kulak Ameliyatı

Orta Kulak Ameliyatı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kulağın Görevleri Nelerdir?

Kulağın Görevleri Nelerdir?

Kulak Testi Yapın

Kulak Testi Yapın

Kulak Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Kulakta Ses Yankılanması

Kulakta Ses Yankılanması

Kulak Nezlesi Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Nezlesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kulak Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kulak Zarı Ameliyatı ve Sonrası Bakım

Kulak Zarı Ameliyatı ve Sonrası Bakım

Kepçe Kulak Ameliyatı

Kepçe Kulak Ameliyatı

Kulak Çökmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Çökmesi Belirtileri ve Tedavisi

Baş Ağrısı Kulak Çınlaması

Baş Ağrısı Kulak Çınlaması

Kepçe Kulak Ameliyatı Sonrası

Kepçe Kulak Ameliyatı Sonrası

Kulak Kristalleri Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Kristalleri Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Basıncı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Basıncı Belirtileri ve Tedavisi